Poziția mâinilor pe volan: cele mai frecvente erori ce trebuie evitate
Un aspect esențial legat de siguranța deplasării cu automobilul este cel legat de poziționarea mâinilor pe volan. Încă de la primele lecții de conducere, suntem învățați cum să ne așezăm corect mâinile pe volan: de cele mai multe ori, faimoasa poziție a mâinii ”la ora 10:10” este recomandată de instructorii auto. Poziția ”la ora 9:15” este populară pentru fanii condusului sportiv, deoarece permite o manevrabilitate mai bună la viteză mare.
Din păcate, foarte muți dintre șoferi tind să uite unele reguli esențiale. Iată de ce ne-am propus să vorbim aici despre câteva erori pe care trebuie să le evităm, pentru a asigura conducerea în siguranță.
Nu conduceți cu o mână
Primul lucru pe care nu trebuie să îl facem este condusul doar cu o mână pe volan. Este cu adevărat necesar să menținem ambele mâini pe volan, din motive evidente de siguranță. Astfel, în caz de urgență, va fi mult mai ușor de intervenit.
Evitați să vă încrucișați mâinile pe volan
O altă greșeală de evitat: încrucișarea mâinilor pe volan poate duce foarte ușor la accidente. De aceea este important să vă obișnuiți să manevrați volanul punând mâna pe mijlocul acestuia, în partea de sus, apoi să trageți spre direcția dorită. Este important să vă obișnuiți să ”petreceți” mâinile pe circumferința volanului, fără a le încrucișa.
Nu puneți mâna deasupra volanului
O altă eroare frecventă este conducerea ”degajată”, cu mâna (sau chiar cu ambele mâini) în partea de sus a volanului. A adopta o astfel de poziție pe o perioadă lungă de timp este riscant, în cazul unui accident, pentru că întârzie reacția. În plus, modelele actuale sunt echipate cu airbag amplasat în centrul volanului, iar în cazul în care acesta se declanșează, va răni grav șoferul putând chiar provoca fractura brațului.
Continua sa citesti…
Ai o intrebare?
Ne poti contacta telefonic 0256 207 748
Sau ne poti trimite un mesaj printr-un click pe butonul de mai sus.